Oma KonMari-projektini käynnistyi ja fiilis on ihan mahtava! Luin Marie Kondon kirjan “The Life-Changing Magic of Tidying Up” (Siivouksen elämänmullistava taika) jo puolitoista vuotta sitten, vakuutuin lukemastani ja innostuin, mutta aloittaminen jostain syystä jäi. Vuosi vaihtui ja sen mukana tullut energia saivat kipinän palata kirjan oppeihin, sekä kääriä vihdoin myös hihat. KonMari-menetelmän avulla toivon saavani selkeyttä kodin järjestykseen sekä samalla helpottaa elämääni.
Asumme isossa omakotitalossa ja tilaa on reippaasti, joten kyse ei ole siitä, että tavaraa olisi liikaa suhteessa käytössä olevaan tilaan. Silti koen, että turhaa tavaraa on aivan liikaa siellä täällä, tavaraa on kaikkinensa enemmän kuin tarvitsemme ja pieni varastotila on tukossa. Muutamien kaappien ovia ei haluaisi edes avata – kun niiden taakse hylätyt tavarat eivät todellakaan pirskahtele iloa.
Miksi aloitin KonMari -projektin?
Fengshuin mukaisesti mukaisesti koen vahvasti, että turha tavara syö kodin asukkaiden energiaa ja tekee kodista vähemmän miellyttävän paikan asua. Koti pitäisi olla pyhitetty vain sellaisille asioille, jotka ovat paikkansa ansainneet. Tiedän kokemuksesta, että rakkaimmat tavarat pääsevät aivan eri tavalla oikeuksiin, kun turhasta luovutaan. Uskon myös, että ajatus kulkee paremmin ja hyvä energia kiertää ympäri kotia tilasta toiseen vapaammin, kun energiasyöpöt elinympäristöstä karsitaan pois. Uskon KonMari-järjestelyn parantavan kodin fengshuita, jolloin myös sisustuksen hiominen on entistä palkitsevampaa.
Tavaramäärän karsiminen kerralla ja perusteellisesti auttaa miettimään, mikä todella on itselle merkityksellistä. Kertyneen itsetuntemuksen ansiosta on tavoitteena kyetä tekemään jatkossa parempia ostopäätöksiä, kieltäytymään jämäkämmin itselle tarjotuista ei tarpeellisista tavaroista, sekä tekemään nopeammin päätöksen turhasta tavarasta luopumisesta. Menetelmässä ihastuttaa sen intuitiivisuus. Monen tavaran olemassaolon voisi perustella järjellä tai velvoitteilla, mutta KonMari kehottaa tekemään päätöksen ainoastaan sen perusteella tuottaako tavara itselle iloa. Toki muutamia asioita, kuten sopimuspapereita on pakko säilyttää, vaikka ne eivät tuota iloa.
Uskon, että intuitiivisuuden harjoittelu KonMari-projektin myötä tavaroiden suhteen parantaa omaa intuition kuuntelua muillakin elämän osa-alueilla, kuten Marie Kondo kertoo usein asiakkailleen tapahtuneen. Sitä, mullistaako tämä projekti oman elämäni, on vaikea tässä alkuvaiheessa sanoa, mutta kuulostaa ainakin kiehtovalta ajatukselta, jolle kannattaa antaa mahdollisuus!
KonMari-menetelmän perusperiaatteet
- Käy läpi koko kodin irtaimisto rauhassa esine esineeltä jakaen ne säästettäviin ja eteenpäin laitettaviin. KonMari-projektin on kerran elämässä tehtävä toimenpide, ei päivittäinen tai vuosittainen operaatio, jonka vuoksi se tulee tehdä kerralla kunnolla ilman oikoteitä. Projektin suositeltu kokonaiskesto on noin puoli vuotta.
- Etene kategorioittain – ei huone kerrallaan tai vaikka kaappi kaapilta. Tällöin muodostuu kokonaiskuva koko tavaramäärästä, ja turhasta luopuminen on helpompaa.
- Ota kaikki tavarat per kategoria esille yhtäaikaa. Ota jokainen esine yksi kerrallaan käteen ja kysy itseltäsi säkenöikö esine iloa. Tässä vaiheessa on turha miettiä milloin esinettä on viimeksi käytetty ja miten se on päätynyt itselle. Myös ei iloa säkenöivät lahjat saavat lähteä ilman syyllisyyttä. Rikkinäisten, väärän kokoisten ja loppuun käytettyjen tavaroiden on syytä mennä.
- Etenemisjärjestyksellä on merkitystä ja suositeltu järjestys on helpommasta vaikeampaan seuraavasti:
- Vaatteet
- Kirjat
- Paperit
- Muut tavarat kategorioittain
- Sentimentaaliset tavarat (esim. valokuvat ja kirjeet)
- Menetelmä neuvoo osoittamaan mielessään kiitollisuutta sekä säilytettäviä, että pois lähteviä esineitä kohtaan. Esimerkiksi vaatetta, jolle ei lopulta löytynyt käyttöä voi kiittää siitä, että sen avulla oppi tuntemaan oman tyylinsä paremmin. Kiitollisuuden tunteminen omistamiaan mieluisia omistamiaan tavaroita kohtaan tuo hyvää mieltä, ja kiitollisuuden tunteminen elämästään antaa voimia kohdata elämässä vastaantulevia haasteita.
- Epämieluisista lahjoista pitää ehdottomasti luopua ja olla kiitollinen lahjan antajan kauniista ajatuksesta antaessaan lahjan, joka välittyi lahjaa saadessa, vaikka esine jatkaakin matkaa. Kaunis ele on välitetty ja vastaanotettu, ja lahjan antaja tuskin toivoisi antamiaan lahjoja säilytettävän pelkästä velvollisuudentunnosta tai aiheuttavan epämieluisia tuntemuksia.
- Kun tavarat on jaoteltu pois lähteviin ja säilytettäviin, on vuorossa esineiden sijoittaminen omille paikoilleen. Vaatteiden säilytykseen on oma menetelmänsä, johon palaan seuraavassa postauksessa, kun käyn läpi oman projektini etenemistä kategorioittain.
- Lähtökohtaisesti kaikki saman kategorian tavarat tulisi säilyttää yhdessä paikassa, mikä helpottaa elämää ja arkea. Kun kaikelle on harkitut paikkansa, tavarat on helppo ottaa käyttöön ja laittaa takaisin paikoilleen, eikä kaaosta silloin pääse syntymään.
…Muista myös nämä KonMari-vinkit
- Suhtaudu skeptisesti säilytysjärjestelmiin. Ne on suunniteltu hamstraajille ja auttavat pitämään ongelman syyt hämärän peitossa. Ilman tavaroiden perusteellista läpikäyntiä ja armotonta karsimista, nurkat täyttyvät turhasta tavarasta ja todellinen järjestys on tipotiessään.
- Älä tarjoa pois laitettavia tavaroita läheisillesi kysymättä. Pahimmillaan siirrät ongelmasi eteenpäin, vaan mielummin kysy onko heillä jotain tiettyä tarvetta tai esineitä omalla hankintalistalla, jolloin voit tarjota heille vain kriteerit täyttäviä tavaroita.
- Suorita omien tavaroidesi läpikäynti itsenäisesti, älä anna perheenjäsenten nähdä esineitä, joista päätät luopua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Älä koske perheenjäsentesi tavaroihin (poikkeuksena kaiketi pienen lapsen tavarat).
- KonMari-menetelmällä tehty järjestelyprojekti ei ole päämäärä, vaan väline kohti iloa tuottavaa järjestyksessä olevaa kotia, ja siten oma näköistä elämää sekä itselle mieluista elämäntyyliä.
Ajattelin tehdä tästä KonMari-projektistani ihan oman juttusarjan, jota pääsette seuraamaan kevään kuluessa. Tämän lupauksen ansioista saan samalla itselleni vähän lisäpuhtia projektin läpiviemiseen! Seuraavaksi raportoin kuinka vaatekaapin raivaus menetelmällä sujui, kohtaamiani haasteita sekä tarkempia KonMari-vinkkejä vaatekaapin järjestelyn suhteen.
Oletteko te perehtyneet KonMari-menetelmään? Entä millaisia kokemuksia teillä on marituksesta? Entä onko Marie Kondon uusi kirja lukemisen arvoinen ja miksi? Erityisesti kiinnostaisi kuulla onko järjestys pysynyt, kun projekti on saatu päätökseen?
Säkenöivää alkavaa viikkoa teille toivottaen!
I have just started my KonMari-project, so exciting! I have only gone trough the basic principles and gone through my closet, but already now the whole project has given me a lot of energy and good feeling. A large amount of unnecessary stuff has to go, which feels great.
Jenni S. / big mamas home says
Olen alkanut vakavasti harkita KonMarin lukemista. Meidän talossa asuu, sekä ihminen, joka karsisi mielellään tavaroita pois, mutta ei osaa käyttää hyödyksi kirpputoreja (minä) ja ihminen, joka säästäisi kaiken, siis aivan kaiken (mieheni). Kun kultaista keskitietä ja kirpputoriyliopistoa ei ole löytynyt tavaraa on kertynyt vähän liiankin kanssa. Haluaisin kuitenkin ennen muuttoa käydä kaiken läpi, jotta itse muuttaminen olisi vähän helpompaa.
coffeetablediary says
Ymmärrän pulmasi sen suhteen, mitä tehdä käyttökelpoiselle turhalle tavaralle. Itsekin sen kanssa pähkäilen, kun kirppistely tuntuu niin hankalalta rumbalta, ja kun pois heittäminenkään ei tule aina kysymykseen. Koitan löytää tähän jotain keinoja projektini edetessä, ehkä pystyn vinkkaamaan jotain ideoita samalla. Suosittelen lämmöllä kirjan lukea, se antoi itselleni ainakin paljon puhtia ottaa härkää sarvista tämän aihepiirin suhteen. Ja voi että, muutto on ihan mahtava tilaisuus tehdä isompi raivaus, kun tavarat pitää muutenkin kahlata läpi. Kannattaa hyödyntää se, sillä pidempään samassa kodissa asuessa sellaista tilannetta ei tule vastaan, jolloin ryhtyminenkin tuppaa unohtumaan herkemmin. Iloista viikonloppua! 🙂
Anne says
Kiitos! Tästä kirjoituksesta oli paljon iloa ja se muistutti tärkeistä asioista ja ilosta muillakin elämän saroilla, ei vain kodin järjestyksessä.
coffeetablediary says
Ihana kuulla, kiitos Anne!
Paula Huoviala says
Viime talvena koko huusholli läpikäyty. Olin tyytyväinen, mutta nyt vielä olisi karsimista vaatteista, jotka eivät pirskahtele. Liikaa pahan sään koiranulkoiluttamisvaatteita, mökkivaatteita yms varalta olevia. Lisäksi muutama laatikko on menettänyt järjestyksensä, pitää hankkia lisää niihin pikkulaatikoita.
coffeetablediary says
Mielenkiintoista kuulla kokemuksiasi! Nuo mökkivaatteet ym on kyllä pahoja ansoja, itsekin usein sorrun säilömään ties mitä remonttivaatteita. Onneksi kirja sai harkitsemaan uudestaan ja näkemään tuon yleisen sudenkuopan ja aika moni ylimääräinen ‘kotivaate’ lähtikin pois.
Villis says
Kiva kun kirjoitat omia kokemuksiasi kodin järjestyksestä jatkossakin, niistä saa tsemppiä itse kukin . Olen “Marittanut” jo jonkin verran ja luin ensin KonMarin kirjan. Innostuin siitä kovasti ja nyt olen saanut myös seuraavan kirjan, mutta sitä olen vasta pläräillyt, eli pian lukuun sekin! Uudemman kirjan toisessa osassa kerrotaan vaatteiden taittelemisesta säilytykseen, ihan kuvien kera. Tälle osiolle pudistelin heti päätäni, ei kiitos! En taittele, saatikka kääri vaatteitani rullalle kaappeihin! Jokainen mekko, hame, housut (jopa farkut), paidat, t- paidat, neuleet jotka eivät veny, säilytän henkareissa silitettyinä. On todella ilo ottaa kaapista mikä tahansa vaate, joka on rypytön ja valmis päälle ilman erillistä kuntoon saattamista! Toki alusvaatteeni säilytän laatikoissa, mutta kyllä ne ilman tiukkaa käärettäkin löytyvät, kun niitä on sopivasti joka laatikossa. OK, meitä on joka junaan, mutta huomaat varmaan, että olen myös “vähän” innostunut Marittamisesta:)))
coffeetablediary says
Tosi kiva lukea kommenttisi ja että aihe kiinnostaa! 🙂 Taidat olla vähän ahkerampi silittäjä kuin meikäläinen. Tuo olisi kyllä unelma, että kaikki t-paidoista lähtien löytyisi valmiina silitettynä. Ai että! Toisaalta nyt jo viikkaillessani olen huomannut menetelmän edut, mm. säilytystilan kannalta. Kuvat olisi kyllä ollut tarpeen, mutta onneksi netistä löytyy helposti videoita aiheesta.
Paula Huoviala says
Mulle kävi niin, että kun vuoden jälkeen kävin uudestaan vaatekaappeja läpi, niin vastaan tuli sopiva laatikko, johon sai hyllylle viikattua pystyyn pikkarit ja toiseen aluspaidat. Lisäksi huomasin, että henkarikaapissa vaatteet ei ät olleet vasemmalta oikealle pituusjärjestyksessä. Nämä kun sain tehtyä, niin jokin asettui sisimässäni kohdalleen ja taas pirskahteli.
coffeetablediary says
Onpa mielenkiintoista kuulla, että huomasit selvän eron, noin pienillä korjauksilla. Minulla ei ole valitettavasti tuota mahdollisuutta hankarivaatteiden asetteluun, kun kaapit ei-syvät (tilanpuutteen takia) ja henkarivaatteet toisin päin kuin normaalisti. Mutta tuo vaatteiden viikkaus on kyllä ollut iso mullistus ja parannus!
Maru says
Aloitin “marittamisen” viime syksynä. Aloitus oli puhdikas mutta tyssäsi kohtaan “muut
Tavarat” ja jouluun. Aion jatkaa sitä keväällä ja ehkä palata vaatteisiin kun systeemi ei ollut alussa tarpeeksi “karsivaa”. Siihen harjaantuu ja rohkaistuu tekemisen myötä. Hankalinta oli niiden asioiden kohdalla joissa oli tunnearvoa. Joistakin otin kuvan ja laitoin pois ja jotkut vain oli säilytettävä vielä.
coffeetablediary says
Kevät on ihana aika jatkaa uusin voimin järkkäilyprojekteja. Intoa maritteluihisi toivottaen! 🙂