Oma KonMari-projektini alkoi kirjan suositusten mukaan vaatteiden karsimisella ja vaatekaapin järjestelyllä, kuten kerroin esitellessäni projektiani ja menetelmän perusperiaatteita. Kaapistot ja lipastot muuttuivat paljon väljemmiksi operaation myötä ja rivissä olevat vaatekappaleet kieltämättä pirskahtelevat iloa. Jännitin eniten sitä, miten onnistuisin viikkaamisessa, joka on ollut perinteisesti inhokkipuuhaani. Viikkaaminen KonMari-menetelmällä on onneksi helppoa kuin mikä ja vieläpä koukuttavaa! Olen ennen luullut, että paidat pitää viikata kuin vaatekaupassa ja hermostunut, kun pinot ovat olleet hetken päästä levällään alimpia kappaleita kaivellessa.
Näin karsit vaatekaapin KonMari-menetelmällä
- Suositeltu järjestys karsimiseen on seuraava
- Yläosat
- Alaosat
- Ripustettavat vaatteet
- Sukat
- Alusvaatteet
- Laukut
- Asusteet
- Erityisiin tilanteihin tarkoitetut vaatteet
- Kengät
- Asusteet
- Ota kaikki yhden kategorian vaatteet kerralla esille ja käy läpi yksi kerrallaan. Kuten menetelmään kuuluu, jokaisen kappaleen kohdalla kysytään pirskahteleeko vaate iloa. Älä siis kysy voisiko vaatetta käyttää, tai koska sitä on viimeksi pitänyt.
- Kaikki saman kategorian vaatteet sijainnista riippumatta tulee käydä kerralla läpi. Ne vaatteet, jotka ovat ns. unohtuneet joutuvat suoraan poislähtevien joukkoon (pois lukien pyykissä olevat). Kun takaportteja ei jätä auki, on mieli valppaampi. Lisäksi kokonaisprosessi nopeutuu, kun samaa urakkaa ei tarvitse tehdä monta kertaa ja huone kerrallaan. Itse oikaisin tässä, enkä käynyt kellarissa aiemmin kirppiskasaan laitettuja vaatteita enää läpi, vaan ne ovatkin automaattisesti pois lähtevissä.
- Varo sudenkuoppaa! KonMari varoittaa käyttämättä jääneiden vaatteiden alentamisesta kotivaatteiksi. Sama lienee remontti-, piha- tai mökkivaatteiden suhteen. Ensinnäkin suurin osa tähän kategoriaan dumpatuista vaatteista jää helposti käyttämättä, sillä näitäkin vaatteita tarvitaan vain rajallinen määrä. Toiseksi, kodin pitäisi olla paikka, missä rentoutua ja tuntea olonsa hyväksi. Rento hyvä olo harvemmin syntyy pitämällä muuhun käyttötarkoitukseen hankittuja kotivaatteiksi alennettuja, aiemmin käyttämättä jääneitä yksilöitä. Päinvastoin, kotona ladataan akkuja ja se onnistuu parhaiten pukemalla ylleen mieluisia ja käyttötarkoitukseen sopivia hyväkuntoisia vaatteita.
Vaatteiden säilytys KonMari-menetelmällä
- KonMari kehottaa viikkaamaan valtaosan vaatteista laatikoihin ja ripustamaan vain ripustettavaksi luonnollisesti tarkoitetut vaatteet, kuten mekot ja takit.
- Ripustettavat vaatteet suositellaan laitettavaksi kategorioittain vasemmalta oikealla, siten että pidemmät ja raskaammat jäävät vasemmalle, rivin lyhetessä ja keventyessä oikealle. Tämän menetelmän sanotaan tuovan energisemmän ilmeen.
- Laatikoihin viikatut vaatteet puolestaan tulee ryhmitellä kevyeäisiin ja raskaisiin, eikä sesonkivaatteita tarvitse siirtää toiseen paikkaan, ellei ole aivan välttämätöntä tilankäytön takia.
- Alussa mainitsemani viikkausmenetelmä on todella helppo! Parhaiten jyvälle pääsee katsomalla videoita Youtubesta, niitä löytyy kun hakee sanoilla ‘KonMari folding’. Katsottuani videon, otin heti pari vaatetta menetelmän testaukseen ja jäin saman tien koukkuun. Niinpä samalta istumalta olinkin hetken päästä viikannut kaikki viikattavat vaatteet, alusvaatteista ja sukista lähtien.
- Vaatteita viikatessa kehotetaan osoittamaan kiitollisuutta vaatteiden tekemästä työstä ja osoittamalla näin huolenpitoa. Tiedän, että tälle neuvolle monet naureskelevat, mutta minusta tämä on herttainen ajatus, eikä kiitollisuutta voi tuntea liikaa elämän hyvistä asioista – päin vastoin, kiitollisuus unohtuu ihan liian usein. Sitä paitsi onhan hyvillä vaatteilla tärkeä osuus päivittäisessä hyvinvoinnissa ja kauniit mieluisat vaatteet tuovat iloa sekä valmistavat meitä jokaiseen päivään, siinä missä kaunis viihtyisä kotikin.
Mitä opin vaatekaapin järjestelystä KonMarin avulla?
- KonMari menetelmä vaatekaapin järjestelyyn tuntuu toimivalta, etenkin viikkauksen osalta! Kuinka ihanaa oikeasti on nähdä yhdellä silmäyksellä kuinka monta sukkaparia on puhtaana ja valita nopeasti eri vaihtoehdoista, mitä laittaa päälle.
- Järjestyksestä nauttiva ihminen saa hyvää energiaa joka päivä vaatekaapilla käydessä, aamuin ja illoin, kun vaatteet ovat ojossa.
- Vaatekaapit ulos vedettävillä tangoilla ovat epäkäytännöllinen ratkaisu päivittäisen käytön kannalta. Vaatehuoneessani on rivi ei-syviä Ikea Pax-kaappeja, koska kohtaan ei mahtuisi normaalisyvyiset. Niinpä perinteisen tangon sijaan kaapeissa on ulos vedettävät tangot. Tämän ansioista näen kerrallaan vain etummaisen vaatteen ja taaemmat hautautuvat ja unohtuvat helposti kaapin perukoille. En tästä syystä ole päässyt myöskään testaamaan KonMari menetelmää ripustuksen osalta, joten sen toimivuudesta ei ole kokemusta. Näin jälkeenpäin ajateltuna tällaisten ei-syvien kaappien hankinta ei ollut paras idea jokapäiväisten vaatteiden säilytykseen, juuri siksi, että vaatekaapin sisällöstä ei saa yhdellä vilkaisulla kuvaa.
- Korkea Ikean Malm-lipasto vetolaatikoilla on toimiva viikattujen vaatteiden säilytykseen. Karsimisen myötä pari laatikkoa jäi jopa tyhjäksi – kuinka ihana tunne, tyhjä laatikko tuntuu todella ylelliseltä!
- Suurimman osan vaatteista olisi voinut laittaa eteenpäin jo vuosi sitten. Mitä henkisen kapasiteetin ja kaappitilan tuhlausta on ollut säilöä niitä hylättyinä kodin arvokkaissa nurkissa!
- Pyrin jatkossa minimoimaan silitettävien vaatteiden hankinnan, koska liian usein ne jäävät itseltäni yleensä käyttämättä, koska en ehdi tai jaksa silittää. Toinen vaihtoehto olisi hankkia höyrystin, jonka kanssa operaatio käy kuulemma silmänräpäyksessä. Ehkä kuitenkin suosin mielummin siistejä, mutta silitysvapaita vaatteita jatkossa. Tällöin suurempi osa vaatekaapin sisällöstä on aina käyttövalmiina.
- Lisäksi kauluspaidoista (myös laadukkaiden merkkien) on vaikea päästä eroon myymälä ja panostaminen huoltoon (taas se vihaamani silitys) myyntiä varten tuntuu järjettömältä ajanhaaskaukselta.
- Vaatteet menevät KonMari-viikkauksen ansiosta häkellyttävän pieneen tilaan. Ennen sukkia varten oli iso Ikean Skubb-laatikko, jossa sukat olivat perunamaisina palloina sikin sokin. Nyt sekä sukat on kolmanneksen matalammassa laatikossa taiteltuina ja kerralla näkyvissä, kun iso osa laatikon imaisemista kulahtaneista sukista lähti roskikseen.
- Sukat ja alusvaatteet säilytän nykyisin vaatekaapissa matalissa Ikean Skubb-laatikoissa, jotka ovat ideaalit tähän tarkoitukseen.
- Vaatteiden kunnossapito helpottuu kun ne käy yksi kerrallaan läpi kaappiin viikatessa joka tapauksessa. Näin roikkuvat langanpätkät ja nypyt tulee helposti viikkauksen yhteydessä poistettua sekä käyttökelpoisuus tsekattua.
- Omia ostopäätöksiä tulee väkisinkin arvioitua huolellisemmin jatkossa. Vaatteiden pois laittaminen suurissa määrissä kerralla on aika rasittavaa, aikaa vievää ja pulmallistakin, vaikka myös lopulta keventävää ja palkitsevaa puuhaa. Tämän osion kanssa teen vielä hetken aikaa työtä.
- Olen iän myötä todella huono käyttämään erilaisia korkokenkiä, vaikka korkoa päivittäin käytössä olevissa kengissäni lähes aina on. Lisäksi käyttämättömistä koon 36 kengistä on vaikea päästä eroon.
Mihin aion jatkossa satsata vaatekaappini suhteen?
- Opin, että kannattaa satsata niihin vaatteisiin, jotka tekisi mieli ja sopisi laittaa vaikka joka päivä päälle. Sellaisiin, joiden hankkiminen ei laukaise lukuisten muiden ostohankintojen putkea, vaan jokaisen uuden tulisi toimia jo olemassa olevien yksilöiden kanssa. Parhaita ovat vaatekappaleet, jotka toimivat eri tavalla yhdisteltyinä niin arkena, kuin juhlassakin. Kliseisesti vähemmän, mutta parempaa.
- Minulla on tapana käyttää luottovaatteitani päivästä toiseen, enkä oikeastaan edes kaipaa niin suurta vaihtelua pukeutumisessani tai valtavasti valinnanvaraa, vaan suosin helpputta. Niinpä jokaisen uuden vaatteen tulee lunastaa paikkansa.
- Kengissä panostan muutamiin mukaviin kenkäpareihin, jotka on helppo vetää jalkaan päivästä toiseen.
- Laadukkaisiin laukkuihin satsaan jatkossakin. Muutamalla hyvällä eri kokoisella luottolaukulla pärjää todella hyvin tilanteessa kuin tilanteessa ja hyvästä laukusta on iloa joka päivä.
- Jatkossa kiinnitän näihin erityisesti huomiota vaatehankinnoissa:
- Laatu ja materiaali. Näin vaatteiden käyttöikä pitenee ja vaatekaappia tulee harvemmin karsia.
- Omia piirteitä imartelevat leikkaukset ja sävyt tekevät vaatteen käytöstä mieluisampaa.
- Mukavuus, vaivattomuus, tyyli ja ryhdikkyys. Parhaita ovat vaatteet, joissa on helppo liikkua ja mukava olla, vaikka ilme olisikin samalla siisti ja juhlavampaankin hetkeen sopiva.
- Parhaissa vaatteissa on lisäksi usein jotain ekstraa, joka boostaa omaa fiilistä itsestä ja piristää niinä aamuina, kun on nukkunut huonosti ja ulos joutuu säntäämään lähes ilman ehostusta. Se juttu voi olla leikkauksessa, viimeistelyssä, sävyssä tai materiaalin laadussa.
Näitä jäin pohtimaan
- Puolipitoisten vaatteiden säilytys, mitä niille pitäisi tehdä? Nyt pidän niitä, joko vaatehuoneen tuolilla tai Hayn Loop Stand-rekillä.
- Mitä tehdä pois niille lähteville vaatekasoille? Niitä kertyi aikamoinen vuori karsimisoperaation ansioista, eikä kasat nurkissa poista ongelmaa, ainoastaan paikka on siirtynyt vaatehuoneesta muualle. Tämä on ainakin itselleni koko KonMari-projektin tuskallisin osuus. Aiheesta tulossa oma postaus!
- Pitäisikö muuttaa vaatehuoneen säilytysratkaisuja siten, että saisin vaatteet tangolle KonMari-menetelmän mukaisesti? Kuinka paljon lisäarvoa se toisi?
- Vaatteiden silitys vasta käyttöönoton yhteydessä mietityttää. Kenellä on aikaa silittää aamuisin, tai järjestelmällisyyttä tehdä se edellisenä iltana? Ehkä höyrystimen avulla ehtisin jopa aamulla?
Tässä vaiheessa siis olen KonMari-projektissani, joka etenee rauhallisesti, mutta huolellisesti, niin kuin Marie Kondo suositteleekin. Seuraavaksi olisi luvassa kirjojen, lehtien ja papereiden läpikäyminen ja karsiminen. Lehtiä minulla on hyllykaupalla pitkin kotia, joten niiden läpikäynti tulee viemään aikaa. Sen verran rakkaita nuo lehtipinot ovat ja vanhojakin lehtiä tulee usein luettua. Tavoitteena on kerran kuussa päivittää blogia KonMari-juttujen osalta, jotta jonkinlainen tahti säilyisi projektissa.
Millaisia ajatuksia tai kokemusia teillä on KonMari-menetelmästä vaatekaapin järjestelyn suhteen?
I have gone through my closet with the KonMari method. As a result, my clothes are now neatly folded and the organized drawers with only good stuff bring joy to my life every day! However, there are still piles of clothes to get rid off, so the project shall continue.
Milla - Sukhimatot says
Hei vau, mahtavan pitkä ja yksityiskohtainen teksti! Nyt iski sunnuntain kunniaksi siivousinspiraatio!
coffeetablediary says
Heips! Voi kun hauska kuulla, että innostuis jutusta! Siivoamisesta tulee kyllä niin huippu fiilis 🙂
coffeetablediary says
Se on just näin, kuten kirjoitit! Siisti koti vaikuttaa kyllä suuresti mielialaan, eikä keskittyminen sitä vaativiin asioihin oikein itseltäni suju jos nurkat on miten sattuu. Paljon on vielä tekemistä, mutta edistysaskeleet kovin palkitsevia. 🙂
Villis says
Aivan uskomattoman upea ja perusteellinen postaus aiheesta, olet ollut ahkera ja olet sisäistänyt KonMarin jutut tosi hyvin! “Tauti” tarttuu ja hyvä niin! Mukavaa keväistä viikkoa!
coffeetablediary says
Suurkiitos Villis! 🙂 Tämä on kyllä yksinkertaisuudessaan toden totta koukuttava menetelmä, ja ainakin jo näinkin varhain tuonut iloa ja järjestystä elämään, ja mikäs sen ihanampaa. Kiitos & Mukavaa uutta alkavaa viikkoa!
Seija says
Hei, perusteellinen sekä riittävän yksityiskohtainen kirjoitus marituksesta – kiitos siitä! Seurauksena karsimis/siivousinspiraatio…
– Seijahannele
PS Silitys ei ole minunkaan suosikkipuuhaani, joten suosittelen (kokemuksesta) höyrystimen hankintaa.
coffeetablediary says
Hei Seija! Ihanaa, kun juttu innosti järkkäilemään. Tästä tulikin yllättävän pitkä sepustus, mutta se selvästi oli juuri sopivalla tasolla palautteesta päätellen. Kiva jatkaa aiheen parissa tulevissakin sarjan postauksissa siis! 🙂 Huippua myös kuulla suositus höyrystimestä, menee vakavaan harkintaan!
Anna says
Hei vaan
Oman kokemukseni pohjalta höyrystin oli yksi pahimpia turhakkeita ja todella epäkätevä. Näitä on varmasti monenlaisia, mutta minulla oli käytössä siis Toby. Höyrystäminen ei ollut helppoa eikä nopeaa ja lopputulos ei ollut välttämättä edes kovin hyvä. Suosittelen ihan perinteistä silitystä. Etenkin jos mahdollista pitää silitysvehkeet valmiina jossain esillä, jotta se käy helposti ja nopeasti!
Viikkausvinkkejä olin hakemassa ja sitä kautta eksyin tänne. Nyt alkaakin tyhjennys ja järjestely 🙂
coffeetablediary says
Just mietin taas höyrystintä kun kaikki lakanat eivät uuteen mankeliin mene! Tosi hyvä kuulla, että ainakaan tuo merkki ei vakuuttanut sinua. Se on totta, että silittäminen nopeutuu huomattavasti, jos välineet olisi esillä – ehkä suurin kynnys olisi taklattu sillä. 😉 Kiva kun eksyit ja iloa järjestelyihin!
Annika says
Oletko tutustunut Arkijärki-blogiin? Löytyy mm. keskustelua puolipitoisista vaatteista.
coffeetablediary says
Hei Annika! No ei ole tuttu, eli täytyypä mennä tutustumaan. Kiitos vinkistä! 🙂
Tickler says
Kiitos hyvästä postauksesta. Vuoden takaisessa muutossa maritin aika paljon, mutta olisi aika käydä vielä uusi kierros.
Töissä en ole koskaan kahta päivää peräkkäin samassa yläosassa. Olen puolipitoisten kanssa ratkaissut niin, että laitan hengarit ns. nurinpäin. Näin näen, mitkä ovat pesusta tulleita ja mitkä puolipitoisia.
coffeetablediary says
Kiitos itsellesi, kun jätit mukavan kommenttisi! 🙂 Hyvä idea tuo henkareiden laitto nurinpäin, ei olisi tullut mieleen. Vaikka maritus olisi tarkoitus tehdä kerran kunnolla, niin varmasti juuri vaatekaapin suhteen täytyy aika ajoin tehdä uusintakierroksia. Mielenkiintoista nähdä myös onko osannut olla riittävän tiukka karsinnassa, eli onnistunut karsimaan kaiken pois kuuluvan.
Eveque says
Kiitos selkeästä ja hyviä ajatuksia herättävästä postauksesta. Itse en ole ollut hirveän innostunut tästä KonMarista, mutta ilmeisesti on muutettava mielipidettä. Varsinkin kun vaatekaapit huutavat toimenpiteitä.
Itse pidän puolipitoset rekillä roikkumassa ja yritän käyttää ne pesukuntoon ennenkuin otan taas puhtaan.
Odotan innolla postaustasi siitä mitä tehdä maritetuille kasoille: kirppari, keräys, lahjoitus, roskis…
coffeetablediary says
Hei, onpa ihana kuulla, että innostuit jutusta! Tiedän niin tuon tunteen, kun vaatekaapit odottavat toimenpiteitä. Onneksi vaatekaappien läpikäyminen on suht nopeaa ja helppoa, ainakin muihin kategorioihin verrattuna mielestäni ja siksi onkin ensimmäisenä. Jatkoa seuraa juuri tuosta mainitsemastasi aiheesta, sillä ilman sitä projekti ei kyllä pääse maaliin! 🙂
Paula Maria says
Olipa mukava lukea. Kyllä toisten tarioista saa inspiksiä ja kiksejä. Mulla maritus juuri vuoden vanha. Vasta nyt ennen joulua laitoin henkarikaapin oikeaan ojennukseen ja uskomaton kevyt tunne tuli siitä, että pitkät oikealle jne. Samalla laitoin pikkarit pystyyn ja lisää keveyttä. Näköjään pienestä kiinni. Laukkuja en vaan saa vähennettyä.
Onnea kaikille marittajille, kyllä kannattaa. Innolla seuraan jatkoa.
coffeetablediary says
Onpa kiva kuulla kokoneemman marittajan kommentteja, kiitos! Mielenkiintoista, että koet pienillä asioilla olevan merkitystä. Tämä vahvistaa ajatusta hankkia uudenlainen säilytysratkaisu henkareissa pidettäville vaatteille – nythän järjestely on minulla vähän kuin puolitiessä. Kiitos, onnea tarvitaan, ja iloista kevään odotusta sinulle! 🙂
Anniina says
Oon niin rakastunut maritukseen. Elämä on muuttunut paljon hauskemmaksi sen myötä. Sen sijaan, että järjestystä ei yksinkertaisesti ennen ollut, niin nyt sitä ainakin pyrkii systemaattisen prosessin avulla hallitsemaan 😀 Ihan ok ja nautinnollistakin, että prosessi on koko ajan vähän “vaiheessa”.
Iloa järjestelyihin! Mallikkaalta näyttää.
coffeetablediary says
Heippa! Voi kun hauska kuulla, että Konmari on temmannut sutkin kotia järjestämään ja olet löytänyt menetelmän hauskuuden. Ihana ajatus on tehdä kerralla kunnolle, ei sinne päin nopeasti, ja pidempi aika projektiin tuntuu armolliselta. 😀 Kiitos, intoa järkkäilyihin sulle myös!