*Sisältää mainoslinkin
Ohessa lista kirjasuosituksia vuonna 2018 lukemistani kirjoista, sillä kiinnostusta aiheeseen tuntui löytyvän teidän puolelta Insta storiesin kyselyn perusteella. Kirjalistassa mukana sekä tietokirjallisuutta että romaaneja, raskauteen sekä lasten kasvatukseen liittyviä teoksia, itsensä kehittämisen tueksi tieteellisempää ja kepeämpää luettavaa, henkilökohtaiseen talouteen ja rahankäyttöön liittyviä teoksia, sekä toki myös kuvapainotteisempia sisustus- ja keittokirjoja. Toivottavasti en unohtanut montaa listalta, hieman piti muistella. Olkaa hyvät!
Kirjat – Romaanit ja elämänkerrat
Lasten Planeetta (Riikka Pulkkinen) romaani kolmesta sisaresta, avioeron tuoman elämänmuutoksen herättämistä vaihtelevista tunteista ja uudesta arjesta pienen lapsen vanhemmuus jakaen, sekä läheisen psykoosista. Pulkkisen aiemmista kirjoista kovasti pitäneenä, tämä uusinkaan ei pettänyt. Kirjan löydät täältä*.
Naiset joita ajattelen öisin (Mia Kankimäki) kirjailija lähtee tutkimaan historiallisten voimanaisten tarinoita ja matkaa heidän perässään maailmalle. Sekoitus omaelämänkertaa ja historiaa, sekä ytimekkäitä oivalluksia kiteytettynä, mitä hyödyllistä kirjan naisilta on opittavaa vielä tänäkin päivänä. Kirjan löydät täältä*.
Late Bloomers (Eveliina Nieminen) oivallisia hienosti kirjoitettuja humoristisia lyhytkertomuksia englanniksi suorittamisen, itsensä kehittämisen ja perfektionismin ikeeseen joutuneista ihmisistä, joihin voi kiusallisen usein samaistua joko itse, tai ainakin löytää peilauspintaa nykyajan elämäntyyliin. Kirjan löydät täältä*.
Elämä Elämältä (Kate Atkinson) kirja 1900-luvun alun englannissa syntyneestä Ursulasta, jonka elämä alkaa aina uudestaan ja uudestaan eri tapahtuneiden näyttäytyessä eri versioiden valossa kirjan edetessä. Hitaasti etenevä kirja pistää miettimään miten pienistä hetkistä elämän suunta sekä oma tarina voi olla kiinni, ja millaisia vaihtoehtoisia polkuja pitkin se voisikaan edetä. Kirjan löydät täältä*.
Aki Hintsa – Voittamisen anatomian (Oskari Saari) oivalluksia huippu-urheilijoiden henkilääkärinä ja tukijoukoissa toimineen Aki Hintsan uralta hyvinvointiin ja täydellisen suorituskyvyn saavuttamiseen. Kiinnostavia tarinoita mm. Formuloiden kulissien takaa sekä inspiraatiota myös omien elintapojen ja arvojen mukaisen elämän tarkasteluun. Kirjan löydät täältä*.
Becoming (Michelle Obama, suomennos Minun tarinani) Yhdysvaltojen ensimmäisen tummaihoisen presidenttiparin ensimmäisen naisen inspiroiva omaelämänkerta Chicagon työläisperheen omaa riittävyyttään kyseenalaistaneesta suoritusten kautta elämää jäsentävästä määrätietoisesta tytöstä rotuennakkoluulojen saattelemana huippuylipiston kautta tulevan presidentin vaimoksi sekä perheen ja uran yhdistäväksi äidiksi. Tuo uutta näkökulmaa myös Barack Obamaan ja millaista on elää vähemmistöön kuuluvana Yhdysvalloissa. Joululahjaksi saamani kirja on minulla vielä (onneksi) kesken. Kirjan löydät täältä*.
When Breath Becomes Air (Paul Kalanithi, suomennos Henkäys on ilmaa vain) ehkä koskettavin lukemani kirja tänä vuonna. Alle 40-vuotias aivokirurgi sairastuu kuolemaan johtavaan syöpään ja viettää viimeiset vuotensa kirjoittaakseen tarinastaan kirjaan. Kirjan loppu on miehen leskeksi jääneen vaimon, ja parin syöpähoitojen aikana saaneen yhteisen lapsen äidin kynästä. Kirjan löydät täältä*.
Kirja Tytölleni (Jani Toivola) kauniisti kirjoitettu kirja Jani Toivolan vanhemmuudesta ja elämäntarinasta. Millaista on päättää saada ja kasvattaa lapsi miehenä yksin ilman kumppania rinnalla, toiveista tyttärelleen, sekä eduskuntatyön aiheuttamasta loppuunpalamisesta, kasvusta haasteiden läpi sekä uuden tasapainon löytymisestä. Herkistää miettimään omaa vanhemmuuttaan. Ihana kirja. Kirjan löydät täältä*.
Veitola (Maria Veitola) antoi inhimillisemmän, herkemmän ja aidon kuvan mediassa aina kovin räväkältä vaikkakin rehellisesti itsenään esiintyvästä Maria Veitolasta. Kirja sai minut kunnioittamaan ja tuntemaan Veitolaa uudella tavalla. Kirjan löydät täältä*.
The Girl with the Lower Back Tattoo (Amy Schumer) tarina Amy Schumerin polusta yhdeksi suosituimmista komedikoista, joka saa itkemään ja nauramaan riipaisevan rehellisyytensä ansiosta, joka ei siloittele edes elämän kaikista karuimpia ja noloista noloimpia hetkiä. Toimii hienosti äänikirjana Amy Schumerin lukemana. Kirjan löydät täältä*.
Kirjat – Tieto, elämäntaito, muut
The Essential Rumi (Coleman Barks) on yksi suosikkirunokirjoistani kautta aikojen. Teos sisältää runoja (1207 – 1273) eläneeltä runoilijalta, jotka puhuttelevat vielä 800 vuotta myöhemminkin. Kirjan löydät täältä*.
What I Know For Sure (Oprah Windfrey) lämpimiä viisauksia täynnä optimismia maailman vaikutusvaltaisimman naisen elämänpolulta, jotka saavat jokapäiväisimmät asiat näyttämään kaikista suurimmilta onnenpotkuilta. Kirjan löydät täältä*.
Braving the Wilderness (Brené Brown) haavoittuvuutta ja uskallusta tutkinut tohtori käsittelee yhteenkuulumisen tarvetta sekä aidon itsensä löytämisen merkitystä omaan tarinaansa peilaen yhteiskunnassa, jossa pyrkimys täydellisyyteen on normi. Kirjan löydät täältä*.
Simple Abundance: A Daybook of Comfort and Joy (Sarah Ban Breathnach) Rakkaimmaksi tullut ja iloa eniten vuoteeni tuonut kirja. Joka päivälle on yksi luku, joka tarjoaa elämänviisautta, voimaa ja inspiraatiota jokapäiväiseen elämään omalla autenttisella tavalla. Aloitin kirjan kesällä ja uskon tämän pysyvän yöpöydälläni mukanani vuodesta toiseen, sen verran taitavasti ja ajatuksia herättävästi ovat kirjoitettu, että niistä tulee varmasti aina löytämään uutta ammennettavaa. Kirjan löydät täältä*.
Unelmahommissa (Satu Rämö ja Hanne Valtari) bloggaaja-toimittaja-kaksikon teos käsittelee käytännönläheisesti ja mukaansatempaavasti, kuinka harrastuksesta ja intohimosta voi määrätietoisuudella rakentaa unelmiensa työn ja toimeentulon, vaikka työ eroaisi suuresti perinteisistä ammateista. (Myös niille, jotka eivät usko bloggaamisen olevan tänä päivänä oikea työ.) Kirjan löydät täältä*.
Authentic Happiness (Martin Seligman) positiivisen psykologian tieteenalan löytäneen tohtorin klassikkoteos elämäntaidosta ja onnellisuudesta. Perustuu tutkittuun faktoihin eli sopii niillekin, joille perinteinen self-help on liian höttöä lukemista. Kirjan löydät täältä*.
Big Magic (Elizabeth Gilbert) mukaansa tempaava, todella hauskasti kirjoitettu teos, joka innostaa kurottamaan unelmia kohden, eikä anna muuta vaihtoehtoa. Ytimekästä tekstiä, jonka oivaltavia ajatuksia teki mieli korvamerkata joka toiselta sivulta. Innostaa lopettamaan haihattelun ja ottamaan elämänsä omaan käsiinsä, vaikkei lupaakaan sen olevan helppoa, mutta sitäkin merkityksellisempää. Kirjan löydät täältä*.
Uskonko (Saku Tuominen ja Annamari Heikkilä) on napakasti kirjoitettu pieni kirja, joka herättää ajattelemaan, millaisten uskomusten (kielteisten ja myönteisten) varaan meidän jokaisen elämä on rakentunut ja voisiko niitä muokata edesauttamaan ennemmin kuin rajoittamaan omaa elämää. Helppolukuinen käytännön läheisesti kirjoitettu kirja, johon kannattaisi palata uudestaan aika ajoin ja etenkin silloin, kun on kaipaa vaihtoehtoisia näkökulmia (mihin tahansa asiaan). Kirjan löydät täältä*.
The Little Book of Hygge (Meik Wiking) Hyggeilyn dna:n osiin purkava kepeä hyvän mielen kirja, joka innostaa vetämään villasukat jalkaan ja nauttimaan kupin kuumaa hyvässä seurassa, kun talven harmaus ahdistaa. Kirjan löydät täältä*.
Luova Tauko (Maaretta Tukiainen ja Krista Keltanen) haastattelee taitelijoita ja muotoilijoita, sekä menee pintaa syvemmälle kuvaillessaan luovaa prosessia sekä matkan varrella löytyneitä toimintatapoja. Erityiseksi kirjan tekee sen upea kuvamaailma, joka tukee kiinnostavia luovuutta inspiroivia tekstejä. Kirjoitin kirjasta aiemmin täällä ja sen löydät täältä*.
Kirjat – Raskaus, synnytys ja lasten kasvatus
The First Forty Days (Heng Ou). Raskauden jälkeiset ensimmäiset 40 päivää ovat olleet perinteisesti ympäri maailman eri kulttuureissa aikaa, jolloin äiti on kerännyt voimia synnytyksen ja raskauden jälkeen saaden apua ympärillä olevalta yhteisöltään totutellessaan uuteen elämänvaiheeseen. Tämä ymmärrys on kadonnut länsimaisesta kulttuurista, joka huomio lähestulkoon pelkästään vauvan jaksamisen synnytyksen jälkeen ja äidin oletetaan kimpoavan normaaliin olomuotoonsa kuin itsestään, vaikka takana ovat omaa kehoa ja mieltä ravistelleet kuukaudet ja hetket, oli kyseessä ensimmäinen tai viides lapsi. Lempeitä ajatuksia siitä, kuinka arvostaa näitä nopeasti ohikiitäviä viikkoja tuoreena äitinä ja antaa itselleen lupa ottaa aika sekä apu ilman kiirettä mihinkään. Sisältää myös reseptejä ja ravintosuosituksia vahvistamaan äidin kehoa synnytyksen jälkeen. Tätä kirjaa olisin toivonut käsiini jo ensimmäisen raskauden aikana. Kirjan löydät täältä*.
Nurture (Erica Chedi Cohen) edeltävän kirjan tavoin jenkkiläinen kirja, joka kertaa raskaudesta viikko viikolta, synnytykseen valmistautumisesta, sairaalakassin pakkaamisesta ja tarjoaa muun muassa mindfulness-vinkkejä. Kattava teos oli kiinnostava ja toi myös uutta tietoa, vaikka kyseessä olikin jo toinen raskauteni löytäessäni kirjan. Kirjan löydät täältä*.
Uhmakirja (Malin Alfvén ja Kristina Hofsten) ehdoton lukusuositus kenen tahansa pienen lapsen vanhemmalle. Käy läpi vauvan ja lapsen kehitysvaiheet, niille tyypillisen käytöksen ja antaa sekä viisaita vinkkejä että lohtua uhmavaiheen kanssa painiskeleville. Kirjan löydät englanninkielisenä täältä*.
Kirjat – Raha ja henkilökohtainen talous
Timanttipesula (Unna Lehtipuu) käsittelee vaurautta laajemmin kuin pelkästään rahan näkökulmasta. Kuinka voi vaurastua tekemällä työtä, joka on oman arvomaailman mukaista ja hyödyntämällä sekä kerryttämällä omaa talenttiaan ja kuinka rahaa on fiksua käyttää. Sisältää kiinnostavia neuvoja vieraskirjoittajilta sekä harjoituksia oman pohdiskelun tueksi. Kirjan löydät täältä*.
Nainen ja Rikastumisen Taito (Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja) listaa miksi rahalla on merkitystä ja mitä jokaisen naisen tulisi siitä tietää aina sijoittamisen perusteista rahan tienaamiseen sekä käyttämiseen. Kirja pitää lupauksensa sen suhteen, että siinä ei tarjota pihistelyvinkkejä. Kirjan löydät täältä*.
Kirjat – Sisustus
Helsinki is My Home (Heli Thorén ja Ulla-Maija Lähteenmäki) kutsuu aistimaan vahvoja tunnelmia ja inspiroitumaan toinen toistaan kauneimmista helsinkiläiskodeista. Herkullinen kuvamaailma ja monia sykähdyttäviä koteja, joita ei ole esitelty muualla aiemmin. Mukana myös asukkaiden vinkkejä suosikkipaikkoihinsa Helsingissä. Kirjan löydät täältä*.
Blossom (Laura Syväniemi) vuoden kauneimpia kirjoja ja opas rentoon sekä runsaaseen kukkien asettelun sekä sidonnan maailmaan. Kirjoitin kirjasta aiemmin täällä. Kirjan löydät täältä*.
Wabi-sabi Welcome (Julie Pointer Adams) kirja inspiroi japanilaisen wabi-sabin innoittamaan elämäntyyliin, joka keskittyy rentoon ja välittömään yhdessä oloon helppojen, mutta sydäntä lämmittävien ruoka-lajien sekä riisuttujen rouheiden asuinympäristöjen avulla, joissa elämän jäljet ovat kaunimpia kuin virheettömyys. Kirjan löydät täältä*.
Happy Homes Creative (Jonna Kivilahti ja Krista Keltanen) on kirjasarjan kolmas teos, joka esittelee suomalaisten luovan alan ihmisten inspiroivia koteja. Kirjan löydät täältä*.
Estrid Ericson (Monica Boman) inspiroiva teos Svenskt Tennin perustajasta ja hänen persoonallisesta tyylistään. Kirjoitin kirjasta aiemmin täällä ja löydät sen ruotsinkielisenä täältä*.
Joseph Dirand yksi kaikkien aikojen kauneimmista sisustuskirjoista yhdeltä kaikkien aikojen suosikki sisustusarkkitehdiltani. Täydellinen sohvapöytäkirja. Kirjasta kirjoitin aiemmin täällä ja löydät sen täältä*.
Kirjat – Ruoka
Gastronaatti 2 (Satu Koivisto) on keittokirja, jota minulle oli useampi suositellut viime vuosina. Nyt ymmärrän miksi, sillä kirjasta on tullut myös oma suosikkini tämän vuoden aikana. Elämänmakuinen ja matalan kynnyksen ruoanlaittoon ruuhkavuosina kauden raaka-aineista inspiroituen sekä loputtomaan soveltamiseen rohkaiseva kirja, johon on helppo tarttua. Maukkaita ja ravitsevia reseptejä arkeen sekä juhlaan, joista piperrys on kaukana. Kirjan löydät täältä*.
Gjelina (Travis Lett) kalifornialaisen kulttimaineeseen nousseen ravintolan nimikkoteos, jonka reseptit ovat hurjan kiehtovia ja ihanan näköisiä, mutta liian harvaa olen vielä kokeillut. Muun muassa tämä ihastuttava romanesco-salaatin resepti löytyy kirjasta ja sitä olen tehnyt jo moneen otteeseen. Kirjan löydät täältä*.
It’s All Good (Gwyneth Paltrow ja Julia Turshen) tarjoaa reseptejä, joissa on tingitty sokerista ja haitallisista aineksista, muttei mausta tai terveellisyydestä. Sopii hyvin vuodenvaihteen jälkeisen raikkaamman ruokavalion ideapankikiksi. Kirjan löydät täältä*.
Toivottavasti näistä kirjasuosituksista on teille iloa! Uudenvuodenlupauksena lupaan alkaa laatimaan listausta sitä mukaan kuin luen ja katson, sillä vuoden lopussa kaikkea oli vaikea muistaa. Jotain kirjoja jäi myös kesken, mutta niitä en listannut. Kun katson tätä listaa, niin ensi vuonna haluaisin lukea enemmän suomenkielisiä romaaneja. Elokuvista, sarjoista ja dokumenteista minulla on tekeillä erillinen listaus, jonka jaan lähi päivinä. Lisäksi lastenkirjoista voisin jossain vaiheessa tehdä oman oman koosteen, kuten myös podcasteistä. Mielelläni kuulisin myös kirjavinkkejä teiltä, eli sana on vapaa kommenttiboksissa! Myös sisustuskoostetta vuodesta 2018 ajattelin tehdä.
Listing books I read in 2018.
Seuraa! Coffee Table Diary Facebook / Instagram / Bloglovin’/ Pinterest
Sanna says
Hienoa, miten monta kirjaa olet ehtinyt lukemaan viimeisen vuoden aikana, elämäntilanteesi huomioiden. Mä en saanut juurikaan luettua kirjoja lapseni vauvavuoden aikana, kun mieheni oli silloin paljon työmatkoilla ja kotityöt vauvan hoitamisineen oli lähes täysin mun harteilla. Pitkään kirjojen lukeminen liittyi mulla lomiin, mutta olen viimeisen vuoden aikana saanut lisättyä sitä arkeeni, mikä on ollut ihanaa. Käyn lapsen kanssa joka viikko kirjastossa lainaamassa lukemista. Miten hieno palvelu se onkaan! Varsinkin hyviä lastenkirjoja on helposti saatavilla ilman jonottelua. Ollaan luettu niin lastenkirjaklassikoita kuin uusimpia lasten ja nuorten kirjojen Finlandia ehdokkaitakin, ja paljon muuta.
Olisi ollut kiva lukea myös mielipiteitäsi ja fiiliksiäsi lukemistasi kirjoista.
Mun suosikkikirjoja tänä vuonna ovat olleet Joel Dicker: Baltimoren sukuhaaran tragedia, Elif Shafak: Eevan kolme tytärtä ja Donna Tartt: Tikli. Nyt mulla on kesken Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu, joka koukutti nopeasti. Parina iltana nukkumaanmeno onkin venähtänyt pitkäksi, kun en ole malttanut lopettaa lukemista.
giselda_coffeetablediary says
Salaisuutenu (viime vuosien lukutottumuksiini nähden) pitkälle listalle on äänikirjat. Ilman niitä moni olisi varmasti jäänyt “lukematta”. Toisaalta huomaan, että fyysisen kirjan lukeminen rentouttaa ihan eri tavalla, kun äänikirjaa kuunnellessa harvemmin tulee oltua ihan paikoillaan ja keskittyminen ei ole aivan samaa tasoa, kun sivuja käännellessä. Tykkään myös pysähdellä sanoihin ja lauseisiin, mikä ei samalla tavalla toimi kuunnellessa.
Oi, kirjastossa käyminen lapsen kanssa on ihanaa! Oottepa ahkeria, ihana tapa käydä ihan viikoittain. Totta, lastenkirjojen tilanne on loistava meidänkin lähikirjastossa ja käymme myös silloin tällöin. Kirjoja luotaan kyllä muutenkin paljon lapsen kanssa (meillä on lähipiirissä kirjaihminen joka muistaa aina kirjalahjoilla) ja yhdessä lukeminen on yksi tärkeimmistä tekemisistä arjessa. Ymmärrän ja olisi tehnyt mieli kertoa enemmänkin ajatuksiani, mutta pelkään että postaus olisi jäänyt julkaisematta, kun tähänkin meni yllättävän paljon aikaa. Täytyy jatkossa kirjoittaa pari riviä omia ajatuksia sitä mukaa, kun luen kirjoja postausluonnokseen, niin koosteen tekeminen sujuu vaivattomammin tämän vuoden lopussa!
Kiitos tosi paljon kun kerroit sun suosikeista, laitan nämä ylös ehdottomasti. Ihan uusia teoksia itselleni, huippua siis kun vinkkasit!