Yhteistyössä: Helsinki Contemporary
Takaisin taiteen pariin! Taidetta hankkimassa -juttusarjan ensimmäisessä osassa kerroin yleisiä vinkkejä siitä, kuinka lähteä vasta-alkajana liikkeelle taidehankinnoissa, kun kiinnostus nykytaiteeseen on herännyt. Tässä jatko-osassa vinkkaan käteväksi toteamastani ARTAP-sovelluksesta, jonka avulla voi helposti kotoa poistumatta testailla, miltä erilaiset taideteokset näyttäisivät oman kodin seinällä. Taideteosten kuvien katselu netistä ei anna parasta mahdollista käsitystä siitä, miltä teos näyttäisi omalla seinällä, sillä mittakaava ei hahmotu helposti eri kokoisia kuvia koneen näytöllä selaamalla. Mallailun avuksi oikeassa ympäristössä on onneksi kehitetty helppokäyttöinen sovellus.
ARTAP – Kokeile tauluja kotona poistumatta ulko-ovesta
Taidehankintojen helpottamiseksi on Helsinki Contemporary -nykytaidegalleria kehittänyt ARTAP:in, eli sovelluksen, jonka voi ladata App Storesta maksutta. ARTAP-sovellus ei vaadi rekisteröitymistä, mikä helpottaa kokeilua entisestään. Kun sovellus on asennettu älypuhelimeen tai padille, tulee seinälle asettaa marker, jonka voi tulostaa netistä tai hakea Helsinki Contemporary -galleriasta. Tämän jälkeen valitset mieluisen taulun ja kohdennat kameran markeriin, kunnes sovellus tuo taulun markerin kohdalle laitteesi näytölle tilaan mallinnettuna. Kuvan voi tallentaa saman tien muistiin, tai taideteosta voi siirtää näytöllä vetämällä sopivammalle paikalle. Todella helppoa, onnistui ensimmäisellä yrityksellä.
Miltä taulut näyttivät meillä ARTAP:in välityksellä?
Päätin ottaa ARTAP-kokeiluun kotimme keskeisimmän tilan, eli ruokailutilan ja kokeilla seinälle muutamia eri tyylisiä taideteoksia. Kuvat on otettu iPhonen kännykällä sovelluksen kautta, siksi vähän normaalia heikompi kuvanlaatu. Aikamoisen muodonmuutoksen tila koki, eikö?
1. Ensiksi taulujen joukosta valikoitua yllä olevien kuvien Rauha Mäkilän ‘Ebba’. Tämä leidi kiinnitti huomiona teosten virrasta intensiivisellä katseellaan ja teoksen sykähdyttävillä tummilla sekä murretuilla sävyillä. Kiehtova taideteos, ja taulun koko tekee siitä todellisen katseenvangitsijan! Ihmishahmot kiinnostavat minua usein tauluissa ja oli ihanaa kokeilla nykytaidetta ruokailutilaamme, johon on normaalisti asettunut ihan toisenlainen taulu, vanha muotokuvamaalaus edesmenneestä sukulaistädistä kultakehyksineen.
2. Seuraavaksi kokeiluun pääsi alla oleva unenomainen Ville Anderssonin ‘Potential’. Kyseisen taiteilijan monokromaattisiin minimalistisiin teoksiin viehätyin jo ensi metreillä aloittaessani tutustua Helsinki Contemporaryn taiteilijoihin ja taideteoksiin. Pidän todella paljon taideteoksen pintapuolisesta seesteisyydestä ja toisaalta moniuloitteisuudesta, kun teosta tarkistelee syvemmin ja nimeen peilaten. Tämän taulun näkisin meillä todella helposti, ja kokeilemistani teoksista tämä on ehkä kaikista omimman tuntuinen ensi alkuun.
3. Kolmantena kokeilin seinällemme Sanna Kanniston ‘Echo-Acoustic Flowers 2’ -teosta. Teoksen tumma, sammunut ja utuinen sävymaailma ei ehkä toistu ihan parhaiten sovelluksessa, mutta antaa silti käsitystä, millaista tunnelmaa tämän kokoinen suuri tumma taideteos voisi tuoda tilaan. Upea ja kaunis taideteos, josta olisi kiva kuulla lisää ja nähdä se luonnossakin. Toimisi tämäkin mielestäni hienosti tuoden kontrastia, mutta samalla syvää rauhallisuutta ja tasapainoa muuten vaalean tilaan.
Olipa kiinnostava kokeilu! Hieman vaarallinen sovellus taitaa olla, sillä tällainen leikkimielinen testailu yhdistettynä ensimmäiseen taidehankintaan ruokkii entisestään innostusta aihetta kohtaan, mistä voi parhaimmillaan tulla hyvinkin kallis harrastus. Vaikka viime kirjoituksessa mainitsin, että taulut eivät mielestäni ole ‘sisustusesineitä’ (toisin kuin vaikka julisteet ja huonekalut), sen verran täytyy tarkentaa, että tietysti minustakin on tärkeää, että taulu asettuu osaksi kotia ja sen estetiikkaa. Monet taulut näyttävätkin mielestäni aivan ihanilta ja näkisin ne monissa paikoissa, mutta en kuitenkaan oman kodin seinällä.
ARTAP:istä oli itselleni hyötyä myös konkreettisesti meille päätynyttä taideteosta valitessa, kun mietin mihin se kotonamme voisi asettua. Kaikkia gallerian teoksia ei sovelluksesta löydy, mutta Helsinki Contemporaryn avulias väki lisää edustamiensa taiteilijoiden teoksia sovellukseen myös pyynnöstä. Kannattaa siis olla heihin yhteydessä jos netissä näkyy teos, jota tekisi mieli testata. Näin tehtiin myös hankkimamme taideteoksen kanssa. Taulu mallinnettiin ja lisättiin ARTAP-sovellukseen toiveestamme, mikä mahdollisti seuraavan askeleen päätöksentekoprosessissa.
Niin näppärä kuin sovellus onkin käyttää, niin taideteokset kannattaa ehdottomasti aistia luonnossa eli kannattaa poiketa galleriaan, jos jokin tietty teos jää mieltä kutkuttamaan. Kuitenkin hyvää suuntaviivaa ARTAP antaa ja auttaa testaamaan, miltä eri tyyliset ja kokoiset taulut tuntuisivat oman kodin ympäristössä. Taidetta hankkimassa -juttusarjan seuraavassa ja viimeisessä osassa tulen esittelemään valitsemamme taulu, joka kotiutui meille tällä viikolla.
Mikä näistä kolmesta taideteoksesta miellyttää eniten? Entä mikä sopisi parhaiten tähän tilaan?
‘ARTAP by Helsinki Contemporary is an augmented reality based application which allows you to view realistic looking artworks on your wall in actual size as they would appear in real life. ARTAP is available for both iOS and Android devices.’
Pictures of the art works: Helsinki Contemporary
vilja says
Onpa kiinnostava ja hyödyllinen appi! Vau!
coffeetablediary says
Kiva kuulla, Vilja! Olin itsekin tosi vaikuttunut kieltämättä, vieläpä tosi hyvin toteutettu, kun dynaamisesti pysyy paikallaan kameraa liikuttaessa jne. Aika paljon helpompaa näin mallailla, kuin itse koittaa photoshopailla tms.
Kata says
Itse tykästyin eniten sanna kanniston teokseen. Oletko koskaan törmännyt/tutustunut kaisu sirviön teoksiin? Itse olen ihastunut moniin hänen tauluihin..
coffeetablediary says
Hei Kata! Kiitos vinkistä, kävin heti katsomassa ja kauniilta näytti Kaisu Sirviön työt. Täytyy laittaa nimi mieleen. Myös minua tuo Sanna Kanniston työ puhutteli suuresti.