Olen tehnyt pari hyvää vintage-löytöä kotimme sisustusta täydentämään ihan viime aikoina. Kauan haaveilema 50-luvun tuoli on huutokauppalöytö ja villamatto puolestaan, otsikosta poiketen, löytyi kierrätyskeskuksesta. Lisäksi suosikkiblogeihini kuuluvan ihanan Homevialauran tekemän antiikkikauppakierroksen inspiroimana ajattelin kertoa hieman omista huutokauppakokemuksistani myös tässä samalla.
Olen todennut, että huutokauppoja seuraamalla voi tehdä löytöjä edullisestikin. Ainakin Etelä-Helsingin antiikkikauppojen hinnat tuntuvat ihan ryöstöhinnoilta kun tiedostaa, millä hinnalla huutokaupoissa tavara halvimmillaan liikkuu. Toki huutokaupoissa käynti vaatii hiukan enemmän vaivaa ja tarjontaan on hyvä tutustua etukäteen. Nettihuutokaupoissa suurin miinus puolestaan on se, että tuotteisiin ei pääse tutustumaan paikan päällä, mikä lisää riskejä.
Ensimmäinen löytöni, mielestäni ihanan Mad Men -henkinen, 50-luvun tanskalainen nojatuoli löytyi netistä Bukowski Marketilta muutaman kuukauden aktiivisen metsästyksen tuloksena. Vaikka Bukowskilla on ollut hyvä tarjonta vastaavista tuona aikana, niin moni tuoli oli mennyt sivusuun hinnan noustessa liian korkealle suhteessa siihen, mitä olin valmis maksamaan. Kaikki vastaavat tuolit sijaitsivat Ruotsissa, jolloin huutohinnan päälle tulee vajaan sadan euron kuljetuskustannus. Myös huutomaksu kannattaa huomioida, mikä lisätään lopuksi kokonaishintaan. Päälle tulee mahdolliset kunnostuskustannukset, esimerkiksi jos uusi verhoilu on toiveissa, kuten tässä minun tuolin tapauksessa. Kiinnostuneille kerrottakoon vielä, että kokonaisuudessaan kuljetuksen kanssa tuolille tuli hintaa noin kaksisataa euroa. Yleensä vastaavien pelkät vasarahinnat liikkuu reilun kahden sadan tuntumassa ja siitä ylöspäin.
Bukowski Marketilla huutaminen vaatii luonnollisesti rekisteröinnin ja on (ehkä liiankin) helppoa. Palvelu toimii siten, että huutaessasi saat heti tiedon, mikäli jonkun toisen huutoautomaatti on ylittänyt huutosi ja jos pohjahintaa ei ole saavutettu. Mikäli jonkun toisen huuto ylittää myöhemmin huutosi, saat siitä sähköpostia. Lisäksi saat tiedon huutokaupan lähestyessä loppua ja sen loputtua kaikista huutamistasi tuotteista. Tuotteisiin on merkitty lähtöhinta, mikä on Bukowskin arvio tuotteen hinnasta, muttei alin mahdollinen hinta millä tuote myydään. Lisäksi tuotteilla on pohjahinta, eli hinta, joka täytyy saavuttaa, jotta tuote myydään.
Olin huutanut ja hävinnyt jo monta vastaavaa tuolia, joten odotukset eivät olleet järin korkealla tämän suhteen. Olin laittanut matalan ylimmän tarjoamani hinnan automaattiin ja unohtanut asian. Ilokseni sain sähköpostilla sitten tietoa, että olin voittanut tämän huudon vieläpä reilusti alle lähtöhinnan. Tilasin toimituksen parilla klikkauksella Bukowskin sivuilta ja parin viikon päästä tuoli olikin jo noudettavissa. Tosi kätevää!
Järkeilin onneani sillä, että tämä huutokauppa loppui arkipäivänä päiväsaikaan, jolloin ostajia oli ehkä kokonaisuudessaan vähemmän valppaana huutamassa. Lisäksi vastaavia tuoleja ei ollut muita tarjolla samaan aikaan, joten potentiaalisia ostajiakin oli ehkä vähemmän liikkeellä. Huutokaupoissa onnistaminen lienee monen asian summa ja pientä onnenkantamoistakin on usein mukana jos budjetti ei ole rajaton. Oma budjetti kannattaa pitää mielessä ja jäitä hatussa.
Toinen huutokauppa, mistä minulla on kokemuksia on Huutokauppa Helander. Helanderin huutokaupassa on todellista tunnelmaa ja siellä käyminen on myös hyvää viikonloppuviihdettä. On hauska katsoa, mitä kaikkea erikoista on myynnissä ja kun aarteista taistellaan. Välillä ihmetyttää, kuinka kukaan on valmis maksamaan niinkin paljon jostain eriskummallisista jutuista, ja näkyy huutajien joukossa myös tunteenilmaisuja kuin himoittu aarre menee sivu suun. Jokossa on halvempaa tavaraa sekä todella arvokkaita tuhansien eurojen hintoihin kipuavia antiikki- ja design löytöjä sekä ammattilaisia, jotka selvästi tietävät tavaroiden markkina-arvon. Helanderilla tuotteita voi käydä katsomassa ennen huutokauppaa ennalta ilmoitettuina näyttöajankohtina. Huutokauppaa voi käydä myös puhelimitse tai netin kautta, mutta tunnelman kannalta suosittelen ehdottomasti paikan päälle menoa.
Myös Helanderilla huutohintaan lisätään vasaramaksu ja palkkio, jotka tulee pitää mielessä kun asettaa huutohintaa. Tavaran saa saman tien mukaan, mikä on kätevää. Huutokauppoja pidetään kuukauden parin välein ja luettelot ovat netissä saatavilla muutamia viikkoja ennen. Lisäksi vasarahinnat päivitetään nettiin. Tapoihini kuuluukin selata Helanderin luettelot ennen huutokauppaa ja olen rekisteröitynyt uutiskirjeen tilaajaksi, jolloin saan tiedot suoraan sähköpostiin.
Vaalea täysin moitteettomassa kunnossa oleva villamatto puolestaan löytyi mökkipaikkakunnan kierrätyskeskuksesta aivan pilkkahintaan. Se löysi paikkansa makuuhuoneesta ja sointuu hyvin uuden myyränharmaan seinän kanssa. Lisäksi samoja värejä toistuu makuuhuoneen seinällä olevassa akvarellissa. Makuuhuoneen kodikkuus lisääntyi maton myötä ihan huimasti.
Kierrätyskeskukset kannattaa siis pitää mielessä jos vanhat tavarat ja huonekalut kiinnostaa! Ystäväni kanssa olemme empiirisesti myös todenneet, että pääkaupunkiseudun ja isompien kaupunkien ulkopuolelta tekee usein parempia kirppislöytöjä. Siellä ei ehkä innokkaita sisustajia ole niin ahkerasti kyttäämässä tarjontaa. Tässä siis oiva vinkki jos suunnitelmissasi on kotimaanmatkailua kesäaikaan.
Tällaisia löytöjä ja kokemuksia tällä kertaa. Onko teillä millaisia huutokauppakokemuksia tai mahdollisesti vinkkejä aiheen tiimoilta?
My latest vintage finds include a mid century modern Danish arm chair from the Bukowski market. Another find is an old wool carpet from a recycling center in an excellent condition. Love them both!
Anniina says
Tässähän ihan innostuu aiheesta luettuaan kokemuksiasi ja hyviä vinkkejä! Hauska idea tuo kirppiskiertelykin 🙂 En ole kumpaakaan harrastanut, vielä…
coffeetablediary says
Kiva jos innostuit! 🙂 Suosittelen kyllä kokeilemaan! Vastaan voi tulla vaikka mitä helmiä hyvällä tsägällä 🙂
Sirpa says
Ruotsalainen tuoli Bröderna Andersson, 60-luvulta.